We hanteren met de modernste methoden en materialen, het leerstofjaarklassensysteem, waarbij individuele afstemming een belangrijke rol speelt. De school wil maximaal aandacht geven aan de primaire doelstelling van de school: goede leerprestaties in een veilige gestructureerde omgeving. Om de kinderen vanuit die veiligheid de wereld om hen heen verder te laten verkennen. Daartoe is het noodzakelijk de leerontwikkeling van kinderen goed te analyseren zodat we de onderwijsbehoeften kunnen afstemmen.
Voor uw kind betekent dit:
Vrijheid in gebondenheid: binnen veilige grenzen ontdekken kinderen hun eigen mogelijkheden en leren ze verantwoordelijkheid dragen, voor eigen prestaties én voor de rol in het groepsproces.
Zelfstandigheid: verantwoordelijkheid leren nemen voor de eigen taken. Kinderen bepalen zelf waar ze mee beginnen, maar moeten wel aan het eind van de week hun taken af hebben. Ze bepalen zelf waar ze hun taak uitvoeren, binnen de groep of op het onderwijsplein. Daarnaast leren ze omgaan met ‘mag-‘ en ‘moet-taken’.
Samenwerken: Respect voor de ander en zijn/haar spullen. Taken verdelen (‘voorzitter’, ‘tijdbewaker’ etc.) Zo zijn kinderen gezamenlijk aan het leren én aan het leren leren.
Sociaal: We beginnen elke ochtend in de kring. Vanuit de ontmoeting met elkaar gaan we de dag beginnen, en dan aan de slag. Als schoolgemeenschap organiseren we ook gezamenlijke vieringen (bijvoorbeeld rond projectweken en feestdagen) om de samenwerking met én de waardering voor ‘de anderen’ (in dit geval andere groepen) te bevorderen.
Voor onze leerkrachten betekent dit:
Pedagoog: vanuit de relatie met elke leerling (een kind erkennen zoals het is) werken aan een leergemeenschap binnen de groep en binnen de school.
Structuur: de leerkracht heeft de structuur van de lessen en de structuur van de methodeopbouw duidelijk in zijn/haar hoofd en weet dit op een speelse manier te vertalen naar kinderen. Elke les begint met een duidelijk doel en wordt opgebouwd op een voor de kinderen herkenbare manier. Aan het eind van de les checken we of het doel is behaald.
Afstemming: De leerkracht zoomt in op de kwaliteiten van elk kind. Dat doet hij/zij per les. De kinderen zijn op basis van toetsgegevens en observaties ingedeeld in drie hoofdarrangementen: Gevorderd, Basis en Intensief.
Zo waarborgen we voor elk kind onderwijs op maat.